Anne-Bebek

Yenidoğanlarda Kolik Nedenleri ve Belirtileri

Yenidoğanlarda Kolik Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir? Endişeli ebeveynlere rağmen, yenidoğanlarda kolik çocuk gelişiminin bir parçasıdır. Genelde doğumdan iki hafta sonra ortaya çıkar ve üçüncü aya kadar sürer.

Yenidoğanlarda Kolik Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir? Tiz ağlamayı duyan ve küçüklerin acı ifadesini gören herkes, kolikli bebeklerin çektiği acıyı bilir. İyi haber şu ki, beş yenidoğandan sadece biri bunu yaşıyor ve rahatsızlığı hafifletmek için çeşitli stratejiler var.

Yenidoğanlarda Kolik Nedenleri

Kolik, karın kaslarının kasılmaları nedeniyle olur. Bu vücudun doğal bir sürecidir ve çocuğun gelişiminin bir parçasıdır. İlk aylarda organizma sütü sindirmeye henüz alışma aşamasındadır ve bağırsak florası henüz oluşmamıştır.

Bu nedenle yenidoğanlarda kolik bir adaptasyondan başka bir şey değildir. Böylece vücut, yiyecek ve gazların hacmiyle başa çıkmayı öğrenir. Dördüncü aydan itibaren bağırsak florası oluşmaya başlar ve ağrılar azalma eğilimi gösterir.

Ancak adaptasyon aşamasına ek olarak, yeni doğan bebekte koliği şiddetlendirebilecek başka faktörler de olabilir. Emzirme döneminde hava alımı, gazlar, reflü, laktoz intoleransı, inek sütü alerjisi (anne tarafından alınan) ve bağırsak iltihabi hastalıkları bazı örneklerdir.

Yenidoğanlarda Kolik Belirtileri

Yenidoğanlarda kolik çeşitli belirtilerle ortaya çıkar. Bebek, açlık, soğuk, sıcak, alt bezinin kirli olması ve kolik gibi çeşitli nedenlerle ağlayabilir, bu nedenle ağlama nedenini bulmak için bir dışlama sistemi kullanmak çok yaygındır. Bu nedenle, listedeki ilk maddeleri zaten elediyseniz, karın rahatsızlığı gözyaşı nedeni olabilir. Bebek koliğinin bazı yaygın semptomları:

  • Sürekli ağlama
  • Kıvranma hareketleri
  • Bebeğin bacaklarını karnına doğru bükmesi
  • Göbeğin sertleşmesi
  • Bebeğin yüzünün kızarması
  • Yoğun gaz
  • Bebeğin ellerini yumruk yapması
  • Acı ve ıstırap ifadeleri

Yeni doğan bakımıyla ilgili en iyi ipuçlarından biri, duygularınızı kontrol altında tutmaktır. Yani ebeveynlerin çocuklarına sükuneti aktarabilmeleri için sakin olmaları gerekir. Bu nedenle bebeğin kolik olmasına üzülmemeye ve sakin bir tavır sergilemeye çalışın.

Yenidoğanda koliğin neden olduğu sürekli ağlama genellikle ebeveynleri endişelendirir. Ancak, sadece bir karın rahatsızlığı durumunda doktora görünmeye gerek yoktur. Öte yandan bebek, göz ardı edilmemesi gereken diğer durumlarla ilgili belirtiler gösterebilir. Örneğin sürekli kusma ve kilo kaybında bir doktora danışmak en doğrusudur.

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu