Fomo Nedir, Fomo Hastalığının Belirtileri nelerdir ?
Fomo Nedir, Belirtileri nelerdir
FOMO NEDİR
Bilindiği üzere günümüzde internete ve sosyal medyaya olan ilgi fazlasıyla arttı. Bu durum kişilerde yeni bir rahatsızlığın ortaya çıkmasına neden oldu. Bu rahatsızlığın adı; ‘’FOMO ( Fear of Missing Out ). ‘’ Yani Türkçe karşılığı ‘’gelişmeleri kaçırma korkusu’’ olarak tanımlanabilir. FOMO, internet bağımlısı kişilere online olmadıkları zamanlarda, acaba bir şeyler mi kaçırdım korkusunu yaşatan yeni bir hastalık türüdür.
Gün boyunca vaktinizin çoğunu internetin başında mı geçiriyorsunuz? Facebook, Twitter gibi sosyal medya sitelerine giremediğiniz zamanlarda içinizde bir boşluk mu oluşuyor, kendinizi kötü ve eksik mi hissediyorsunuz? O halde, günümüzün en büyük rahatsızlıklarından biri olan teknoloji hastalığı FOMO’ya yakalandınız demektir.
FOMO, bağımlılık yapan uyuşturucu, sigara, alkol kadar tehlikeli bir bağımlılık. Amerikan Psikiyatri Birliği’nin FOMO ile ilgili yaptığı araştırmalarda çok ilginç rakamlar ortaya çıkmıştır. 1200 kişi üzerinde yapılan araştırmanın sonuçlarına göre, internet kullanıcılarının %40’ı, acaba bir şeyler mi kaçırdım korkusu yaşayarak sosyal medyayı kullanma ihtiyacı hissediyorlar.
Aslında her ne kadar son yılların bir rahatsızlığı gibi görünse de aslından yıllardan beri var olan bir durum. Özellikle gençlerin bu duruma yakalandıklarını çevrenizi gözlemleyerek görebilmeniz mümkün. Ve bu durumun yaş sınırı artık gittikçe düşmeye başlıyor. Yaşları küçük olmasına rağmen birçok çocuğun ellerindeki akıllı telefonlar ve tabletler onları FOMO’ya bir adım daha sürüklüyor. İnternet bağımlılığı yüzünden birçok insan artık birbirleriyle ve aileleriyle iletişim kopukluğu yaşıyorlar. Sosyal medya üzerinden birçok şey paylaşıyor ama aileleriyle ve arkadaşlarıyla oturup düzgün bir sohbet edemiyorlar. Kafede, sahilde ya da bir parkta oturduğunuz da arkadaşlarınızın ellerinden telefonlarını düşürmediğini görebilirsiniz. Bu durum bazen öyle ileri gider ki kişi tuvalete giderken bile telefonu elinden bırakamaz. Çünkü telefonu bıraktığı zaman içinde bir boşluk hissi oluşmaya başlar, sanki tüm dünyayla iletişimini koparmış gibi hissetmeye başlar. İşte bu durum FOMO’nun en büyük belirtilerinden bir tanesidir.
Sosyal medyada ve internette geçirilen zamanı fazla abartmamak gerekiyor. İnternet ve sosyal medyada zaman geçirmek eğlenceli ve hoş gibi görünse de aşırıya kaçıldığında bu durum artık size zarar vermeye başlıyor. Fakat çoğu kişi bu durumun farkına varmıyor ya da varmak istemiyor. İnterneti kendinize yararlı olabilecek düzeyde kullanmaya başlarsanız size ve kişisel gelişimize ne kadar fayda sağladığını göreceksiniz. Peki bu durumu kontrol altına alabilir miyim diyorsanız bu adımları takip etmenizde yarar var.
FOMO’dan Kurtulmanın Yolları
İlk olarak internet ve sosyal medya kullanımını azaltmada kararlı olduğunuza inanmalısınız. İnanmak başarmanın yarısıdır ve kararlık bunun bekçisidir.
Ardından, sosyal medya ve internet olmadan hayatımı sürdürebilir miyim sorusunu kendinize sormalısınız. İnternete ve sosyal medyaya bağımlı olduğunuzu kabul etmelisiniz.
Bir sonraki adımda kullanım sürenizi azaltarak kısıtlamaya çalışın. Hatta gerekir bir süre internet ve sosyal medayayı hiç kullanmayın. Biraz zorlanabilirsiniz bu durumda kararlı olmanız lazım.
Normal hayatınızdaki sosyal etkinlikleri arttırın, arkadaşlarınızla daha fazla vakit geçirin, kitap okuyun. İnterneti ve sosyal medyayı aklınıza getirecek şeylerden uzak durun. Normal hayatınızda yaptığınız bu etkinlikleri sosyal medya ve internette paylaşmayın. Bu sizin kendi özel hayatınız bunu herkes bilmek zorunda değil.
İnternet ve sosyal medya bağımlılık yaparcasına kullanılmadığında zararlı değillerdir. Herşeyin tadını kararınca çıkarmakta yarar vardır. Eğer bu yolları deneyip, başarısız olursanız bir doktor veya uzmandan yardım almanız yararınıza olacaktır.