Gebelik

Hamilelik Döneminde Yapılan Testler Nelerdir?

Hamilelik Döneminde Yapılan Testler Nelerdir? Hamilelik diğer bir deyim ile gebelik kadın yumurta hücresinin erkek sperminin rahim içinde birleşmesinden olmaktadır.

Hamilelik Döneminde Yapılan Testler Nelerdir? Cinsel ilişki sonrası 2 veya 3 hafta sonra hamilelik oluşmaktadır. Gebelik insan yaşantısında her annenin isteyeceği kutsal bir vazife olarak görünmektedir. Annenin hamileliğini öğrendiğinden itibaren yaşantısının değişeceği ve farklı durumlar yaşayacağını hissettiği duygusal ve heyecanlı bir dönemdir. Her anne ve baba 9 aylık bu süreçte birbirlerine fedakarlık göstererek bebeklerine sağlıkla kucağına olacağı günü hayal etmektedir.

Hamilelikte Yapılan Testler

Hamilelik döneminde anne adayında farklı durumlar ve problemler çıkabilmektedir. Özellikle ilk üç aylık dönemde annede oluşan duygusallık, sinirlilik, alınganlık gibi ruhsal sorunlar görülmektedir.

Ayrıca bu dönemde bulantı, kusma, halsizlik, yorgunluk mide yanması, şişkinlik gibi rahatsız edici durumlarda oluşmaktadır. Buna benzer durumlarda doktor kontrolünde hamilelik döneminde yapılan testler nelerdir sorusuna cevaplar aranmaktadır. Öncelikle bir anne adayının ilk yapacağı test gebelik testi olmaktadır. Gebe olduğunu düşünen kişi eczaneden ya da hastaneye giderek test yaptıra bilmektedir. Eczanede satılan hazır gebelik testleri bazen doğru sonuçlar vermeyebilir onun için hastanede kan testi yaptırmak daha doğru olmaktadır. Bununla birlikte gebelik döneminde doktor tarafından istenilen değişik testler de bulunmaktadır.

Hamilelikte Yapılan Tahliller

Hamilelikte yapılan tahliller, Hamileliğin ay ve hafta takibine bağlı olarak; kan ve idrar tahlili, üç boyutlu ultrason, şeker yüklemesi, ikili ve üçlü tarama testleri başlıca olmaktadır. Gebeliğin 11. ve 14. haftalarında ultrason ortamında ense kalınlığına bakarak Down Sendromu olup olmadığı için ikili tarama testi yapılmaktadır. 16. ve 20. haftada ikili tarama testi yaptırmayanlar için üçlü ve dörtlü tarama testleri yapılmaktadır. Riskli gebelik grubu oluşturan kişilere ayrıntılı ultrasonu ve doppler uygulanmaktadır. 24. ve 28. haftalarda glikoz testi ile kan ve idrar tahlilleri de yapılmaktadır. Ebeveynlerin her ikisinde de kan uyuşmazlığı var ise 28. haftada IDC testi uygulanmaktadır. 35. ve 36. haftalarda bakteri taramaları yapılmaktadır. Bebeğin doğum aşamasına geldiği dönemlerde haftada bir nst çekilmektedir. Bebeğin sağlıkla dünyaya gelmesi için bu testlere önem verilmesi ve yaptırılması gerekli olmaktadır. Çünkü annenin ve bebeğin gebelik döneminde yaşadığı sıkıntılara çareler sağlamaktadır. Hamilelik sürecinde annenin sağlıklı gıdalar ve içecekler vitamin desteği alması önerilmektedir.

 

 

 

 

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu