Sağlık

KALP KRİZİ VE ELEKTRO ŞOK

 

Kalp krizi durumunda kalbin elektriksel aktivitesi, çeşitli sebeplere bağlı olarak bozulur.

KALP KRİZİ VE ELEKTRO ŞOK

Kalbin Sinirsel Aktivitesinin Bozulmasının Nedenleri

–   Sinoatriyal düğümden zamansız ve normalden fazla uyaran çıkması,

–   Atriyoventriküler düğüm tarafından gelen uyaranların kısa süre bloklanamaması,

–   Burkinjelifleri ve his demetleri ile kalp kasının tamamına sinirsel aktivitenin yayılamaması,

–   Sinoatriyal Blok (Sinoatriyal düğümden uyaran çıkmaması durumu, bu durumda sinoatriyal düğümün görevini atriyoventriküler düğüm üstlenir, ancak sinirsel aktivitesi sinoatriyal düğüme göre daha azdır.)

–   Atriyoventriküler Blok (Sinoatriyal düğüm tarafından atriyoventriküler düğüme gönderilen uyaranların, atriyoventriküler düğümden geçememsi sonucu sadece atriumlara sinirsel uyaranların ulaşması, bu durumda his demetleri atriyoventriküler düğümün görevini üstlenir. Ancak verilen sinirsel aktivite dakikada 40 atım hızı kadardır.)

–   Dışarıdan maruz kalınan elektrik şoku

KALP KRİZİ VE ELEKTRO ŞOK

Kalp krizi geçiren hastada yukarıda sayılan sinirsel aktivitelerin geri kazandırılması maksadıyla , yüksek amperli ve yüksek akımlı elektriksel şok uygulanır. Elektro şok cihazı (defibrilatör) kalp kirizi esnasında gelişen ventriküler taşikardi gibi elektriksel akım bozukluklarında, kalbin içerisinden ani bir elektrik dalgası geçirerek, bloklanan yada düzensiz uyaran çıkaran düğümdeki elektriksel aktivitenin normale döndürülmesini amaçlamaktadır. Göğüs kafesinin sol üst köşesine ve sağ karın yan bölgesine yerleştirilen kaşık adı verilen ileticiler yardımıyla akım verilir. Akım verilme işlemi 1 milisaniyedir. Akım verilme esnasında kalp krizi geçiren hastaya kesinlikle temas edilmemeli ve çevre faktörlerden elektriği iletebileceği değerlendirilen maddelerden uzakta bu işlem yapılmalıdır. Aksi taktirde elektriksel akıma maruz kalan kişide de ani kalp ritim bozuklukları görülme olasılığı mevcuttur.

Defibrilatör ekstra güvenlikli bir cihazdır. Şarj işleminden sonra, kaşıklar üzerindeki butona basılmadan şoklama yapmaz. Kaşıkların yanlış yere koyulması, kalbin içerisinde elektrik akımının geçmemesine neden olacağından herhangi bir işe yaramaz. Doğru yapılan elektro şok işleminde fibrilasyondan geri dönme oranı %90’ın üzerindedir.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu