Yaşam

BAKTERİLER

Bakteriler

Bakteriler kötü şöhretlerine rağmen yararlı oldukları birçok durum da vardır. Örneğin; baklagillerin köklerindeki yumru şeklindeki kısımlarda atmosferdeki azotu köklere bağlayan bakteriler bulunur. Tarımda son derece önemli olan bu bakteriler azotun toprakta birikmesini sağlar.

Endüstriyel üretimde de bakteriler kullanılır. Yoğurt, peynir gibi besinlerin hazırlanmasında, bazı vitaminlerin üretilmesinde bakteriler kullanılır. Biyolojik çalışmalarda ise zararlı organizmalara karşı doğal düşman olarak kullanılan bakteriler zararlıları öldürür.

Kısaca GDO dediğimiz genetiği değiştirilmiş organizma çalışmalarında kullanılan bakteriler insülin hormonu veya büyüme hormonu gibi ürünlerin sentezlenmesinde kullanılır. Moleküler biyolojide kısa sürede çoğalma yetenekleri ve DNA yapısının basit olması nedeniyle bakteriler tercih edilir.

ZARARLI BAKTERİLER

Mikrop dediğimiz ve hastalığa neden olan bakteriler patojen olarak adlandırılır. Çeşitli şekillerde bulunabilirler. Çubuk, yuvarlak, virgül, spiral şekilli bakteriler çeşitli hastalıklara neden olur. Çubuk bakteriler besin zehirlenmesi, tifo, tetanos gibi hastalıklara yol açar. Yuvarlak bakteriler zatürre ve boğaz enfeksiyonlarına, virgül şekilli bakteriler koleraya ve spiral şekilli olanlar frengiye neden olur.

Dünya nüfusunun yaklaşık yarısında Helicobacter Pylori adı verilen bir bakteri bulunur. Bu bakteri gastrit ve ülsere sebep olur, mide duvarının iç yüzeyinde yaşar. Peki, bu bakteri midedeki güçlü asit ortamında nasıl canlı kalabiliyor? Üre az enzimi salgılayan bakteri üreyi amonyağa parçalar. Amonyak bakterinin bulunduğu bölgede ki mide asidini nötrleştirir. Asidin bakteri üzerindeki öldürücü etkisini ortadan kaldırır.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu