Sağlık

Aile Planlaması Nedir? Doğum Kontrol Yöntemleri Nelerdir?

 

Aile Planlaması Nedir? Doğum Kontrol Yöntemleri Nelerdir?

Doğum kontrol yöntemleri, aile planlaması dahilindedir. Aile planlaması, eşlerin çocuk sahibi olmak isteyip istemediklerine göre düzenlenebilmektedir. Aile planlaması, çocuğu olmayan eşlerin çocuklarının olmasıyla, ne zaman çocuk sahibi olmak istedikleriyle ilgilenen bir uygulamadır. Tamamen sağlığa yöneliktir. Aile planlaması, aile sağlığını korumak ister. Aile planlaması üç aşamada incelenmektedir. Bunlar: anne üzerindeki yararlar, çocuk üzerindeki yararlar ve toplum üzerindeki yararlar.

 

Aile planlamasının anne üzerindeki yararları:

– Çiftlerin iki doğum arasındaki süreyi belirleyebilmeleri,
– Düşüklerin önlenebilmesi,
– Anne ölümlerinin azaltılması,
– Riskli olan doğumların daha önceden belirlenmesi.

 

Aile planlamasının çocuk üzerindeki yararları:

– Çok genç yaşta ya da çok ileri yaşta çocuk sahibi olmayı azaltmak,
– Gebelik aralıklarını azaltmak,
– Fazla doğum yapmayı azaltmak.
Aile planlamasının toplum üzerindeki yararları:

– İstenmeyen gebelikler ve bu gebelikler sonucu doğan çocuklardan dolayı oluşan fazla masrafların engellenmesi,
– Hızlı nüfus artışını engellenmesi.

 

DOĞUM KONTROL YÖNTEMLERİ NELERDİR?

Doğum kontrol, istenmeyen gebeliklerden korunmak veya gebelikleri sınırlamak olarak adlandırılır. İki grupta incelenir: geri dönüşümlü, geri dönüşümsüz. Kullanılan yöntemlerin avantajları ve dezavantajları vardır. Yöntemler herkese uygun değildir.

– Geri Çekme: Yumurtlama dönemlerinin takibi ile yapılan, ilişki sonrası vajina yıkama olan geri çekme, hamile kalma riski en fazla olan doğum kontrol yöntemidir. Ülkemizde en çok kullanılan yöntem geri çekmedir, fakat ne kadar doğru uygulansa da başarı oranı çok azdır.

– Prezervatif Kullanımı: Prezervatif (kondom) özellikle cinsel yollarla bulaşan hastalıklardan korunmak için kullanılan bir doğum kontrol yöntemidir. Prezervatif kullananların bahsettiği hatalar, daha çok yanlış kullanımdan kaynaklanmaktadır. Prezervatif (kondom) ilişkiden hemen önce takılmalı ve erkeğin boşalmasından sonra penisinin sertliği gittiğinde semen vajinaya bulaşmamalıdır.

– Vajinal Diyafram: Rahim ağzını da içerisine alarak vajinaya yerleştirilen bir bariyer görevi gören doğum kontrol yöntemidir. Ülkemizde çok kullanılmamaktadır. Avantajı ise ilişki öncesinde takılarak, 6 saat boyunca çıkarılmasına gerek kalınmamasıdır. Kadın kondomunu kullanabilen kadınlar için iyi bir doğum kontrol yöntemidir.

– Servikal Başlık: Rahim ağzına yerleştirilir. 24 saat kullanılabilir, yerleştirmesi zordur.

– Doğum Kontrol Hapları: Doğum kontrol hapları yumurtlamayı bastırır ve gebelik oluşumunu en aza indirmeye çalışır. Doğum Kontrol Hapları 21 hap bulunan tabletlerde satılır. Kişi 21 gün boyunca hapı kullanır. 7 gün ara verir ve 7 gün sonunda adet kanaması görülür.

Doğum Kontrol Hapının Avantajları:

– Adet kanama miktarını gerekli seviyede tutar.
– Ağrıları azaltır.
– Rahim enfesksiyonlarında azalma yapar.
– Dış gebeliğin engellenmesine katkıda bulunur..

Doğum Kontrol Hapının Avantajları:

– Adet kanama miktarını gerekli seviyede tutar.
– Ağrıları azaltır.
– Rahim enfesksiyonlarında azalma yapar.
– Dış gebeliğin engellenmesine katkıda bulunur..

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu