Eğitim & Kurs

Hızlı Okumanın Tarihçesi ve Önemi Nedir?

Hızlı Okumanın Tarihçesi ve Önemi Nedir? Dünya Savaşı’nda Alman uçakları, İngiltere’yi ağır bir şekilde bombardımana tutarlar. İngiliz gözcüler, yaklaşan uçakların dost mu düşman mı olduğunu anlamakta zorluk çekerler. Bu durum, saldırıdan halkı haberdar etmeyi geciktirir, halk sığınaklara vaktinde gidemez. İngilizler bunu önlemek için “takistoskop” denilen bir alet buldular.

Hızlı Okumanın Tarihçesi ve Önemi Nedir? Gözün algılama hızını geliştiren bu aletle, uçakların resimlerini çok kısa süren aralıklarla gösterip kaybettiler. Bir süre sonra resimlerin boyutlarını ve geçiş hızını düşürmeye başladılar. Sonuçlar mükemmeldi. Eğitimle birlikte eğitime katılan subaylar saniyenin 25’te, 50’de, 100’de hatta 500’de biri kadar sürede ekran üzerinde çıkan çok küçük uçak resimlerini birbirinden ayırt edebiliyorlardı. Gözün bu algılama yeteneği keşfedildikten sonra cihazı okuma alanında da denediler. Kelimeler ekranda öğrencilere ilk önce 5 saniye gösterilir. Onlardan kelimelerin okunması istenir. Buna kelimenin boyutu ve saniyesi düşürülerek devam edilir.

Göz, saniyenin yüzde biri kadar hatta 500’de biri kadar bir hızla ekranda 3-4 kelimeyi algılama hızına yetişebilir. Okuma hızı da buna paralel olarak bir anda üç dört kat gelişebilir. Amerikalı eğitimciler ellili yıllarda bu konuda kurslar düzenlenmeye başladılar. Dünyada şu an ilköğretimden üniversiteye kadar birçok okulda hızlı okuma ve algılama dersleri verilmektedir. Hızlı okuma böylece eğitim sisteminin içine girmiş olur.

Hızlı Okuma Neden Önemlidir

Hızlı okuma önemlidir. Bunun en büyük nedeni de tarihi gelişimlerdir. Teknoloji her geçen zaman diliminde yeni nesil icatlar ile karşımıza çıkıyor. Bu durumda teknolojiye ve sürekli değişen dünyasına ayak uydurmamız gerekiyor: Hızlı okumanın birçok önemi vardır. Teknolojiyi takip etmek ve gelişimsel süreci kaçırmamak bunun en önemli etmenidir.

Çağa ayak uydurmak ve yaşadığınız çağın içerisinde kalmak için hızlı okuma yapmalısınız. Artık bilgiye her yerden ulaşılabiliyor. Ne kadar hızlı okuma yaparsanız bu çağın içinde kalırsınız.

Zamanı etkin kullanmak önemlidir. Her bireyin 24 saati vardır. Bu zamanı nasıl kullanmamız gerektiği ise bize kalmıştır. Okumaya büyük bir zaman ayırmak yerine hızlı okuma ile bu zamanı minimuma indirgeyebiliriz. Böylece daha fazla zaman bize kalmış olur.

Sıkılmadan okuyabilmek ancak hızlı okuma ile mümkün olur. Bilgiye hızlı ulaşmak, sıkılmanın da önüne geçer.

 

 

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu