ZENCEFİLİN SİNDİRİM SİSTEMİNE ETKİLERİ NELERDİR?
Diğer bir adı Afrika zencefili de olan bu besin kaynağı kök ve siyah zencefil olarak da bilinmektedir. Ayrıca zencefil olarak kullanılan yerlerde vardır. Latince “Zingiber officinale”, ingilizce karşılığı ise “Ginger”dir.
Tropikal iklimlerde yetişir. Ülkemizde uygun iklim şartları olmadığından dolayı yetişmez. Fakat hobi olarak yetiştirenler vardır.
İçeriğinde gingerol, shogol ve esansiyel yağ vardır.
Boyu bir metreye kadar kadar olan bu bitkinin sarı kırmızı iri yaprakları vardır. Çok iyi bir antioksidan özelliği vardır.
Zencefilin sindirim sistemine etkisi:
Antiseptik özelliği olan zencefil kusma, mide bulantısı ve mide rahatsızlıklarının imdadına yetişiyor. Uzun yıllar üzerinde araştırma yapılan zencefilin kusma ve mide rahatsızlıklarında ilaçlardan bile fazla etkili olduğu kanıtlandı. Sindirim sistemine de iyi gelen zencefil hazımsızlık ve gaz şikayetlerini de ortadan kaldırıyor. Ameliyattan sonra ve kemoterapi tedavisinde kusma ve mide bulantısının azalmasında çok etkili olduğu tespit edildi.
Araç tutması ve deniz tutmasından kaynaklanan bulantıyı da azalttığı ispatlanmıştır. Ayrıca hamilelerin de bulantılarına iyi gelmektedir. Hamilelerin ikinci aydan sonra tüketmeleri sakıncalıdır.
İştahı açıcı etkisinden dolayı kilo almak isteyenlerin kullanması önerilir.
Ağrı kesici özelliği de olan zencefil karın ağrılarını mide ağrılarını geçirir.
Bal ile karıştırılıp tüketildiğinde soğuk algınlığına karşı müthiş bir doğal tedavi yöntemidir.
İki yaşından küçük çocuklara verilmesi sakıncalıdır. Yetişkinlerin de günlük kullanabileceği doz 4 gramdır. Daha fazla kullanım sağlık sorunlarına neden olabilir.