Girişimcilik Nedir?
Girişimcilik günümüzde popülerliği giderek artan bir meslek haline gelmiştir. İnsanlar yeni iş kolları ve yatırım fırsatları keşfetmekte ve bunları hayata geçirmektedirler.
Peki girişimcilik gerçekten bir meslek midir, yoksa doğuştan süregelen bir yetenek midir? Gelin bunun cevabını arayalım.
Girişimcilik kelimesi aslında yeni bir kavram değil. Ortaya çıkışı ortaçağa uzanmakta. Kelimenin ‘’iş yapan’’ anlamına gelen ‘’entreprendere’’ kökünden geldiği kabul edilir.
Günümüzde ise girişimcilik yeni fırsatları ve yenilikleri görüp bunları hayatı geçirmek olarak tanımlanır. Bunun yanında mevcut işini büyütmek için risk almak ve yeni bir sektöre giriş yapmak da girişimcilik sayılmaktadır. Peki sizce girişimcilik bu kadar kıt bir kavram mı? Tabi ki hayır!
İlk olarak girişimciliğin bir meslekten ziyade bir yaşam biçimi veya doğuştan gelen bir yetenek olduğu unutulmamalıdır. ‘İnsan girişimci olmaz, girişimci doğar’ demek çok da yanlış bir söz olmaz. Çünkü yeni bir işe başlamak veyahut mevcut işinizi geliştirmek için gereken bilgiler okulda öğrenilebilir fakat icraata koyarken ki cesaretiniz sizde doğuştan gelen bir yetenektir.
İkinci olarak girişimciliğin anlamın doğru kavranmalıdır. Girişimcilik sadece yeni bir ticari faaliyete adım atmak olarak sınırlandırılmamalıdır. Her insan biraz girişimcidir aslında. Her türlü zorluğa rağmen hayatı hala yaşanır bulan insanları girişimci olarak tanımlamak yanlış olmaz. Bunun yanında yeni bir okula başlamak, sınava girmek veya yeni bir projeye başlamak da girişimcilik olarak tanımlanabilir.
Kısacası, herkes bir bakıma girişimcidir. Hayatımızda yeni adımlar atabilmek ve bir şeyler başarabilmek bu ruhu gerektirir. Unutulmamalıdır ki bizler bir şeyler başarabildiğimiz müddetçe insanız.